• Ιδιώτες
  • Επιχειρήσεις
  • Σχετικά με εμάς

Το 2020 ολοκληρώθηκε με ρεκόρ καθαρών κερδών

Το 2020 απέδειξε ποια είναι ίσως η πιο σημαντική αρετή για κάθε οργανισμό – η ικανότητά του να προσαρμόζεται. Κατά τη διάρκεια αυτής της μάλλον ασυνήθιστης χρονιάς θέσαμε σε προτεραιότητα την ασφάλεια των εργαζομένων μας και την οικονομική υγεία των πελατών μας, ξεκινήσαμε να προσφέρουμε πολλά νέα προϊόντα και εισάγαμε επιχειρηματικές πρωτοβουλίες για την εξισορρόπηση της συνεχούς μεταβαλλόμενης κατάστασης. Αυτή η στρατηγική απέδωσε.

Τα ενοποιημένα οικονομικά μας αποτελέσματα (συμπεριλαμβανομένων όλων των εταιρειών) παρουσιάζουν καθαρά κέρδη ύψους 19,8 εκατομμυρίων ευρώ το 2020, μόλις 3,1 εκατομμύρια ευρώ λιγότερα από τα υψηλά αποτελέσματα του 2019. Παρά την αύξηση κατά σχεδόν 6% των καθαρών εσόδων από τόκους, φθάνοντας τα 91 εκατομμύρια ευρώ στο τέλος του έτους, τα καθαρά κέρδη επηρεάστηκαν από τις πρόσθετες προβλέψεις για τα δάνεια που εκδόθηκαν πρόσφατα.

Το 2020 επιδείξαμε ανάπτυξη σε κάθε επιχειρηματική δραστηριότητα, με το συνολικό ενεργητικό να αυξάνεται κατά σχεδόν 20% φθάνοντας τα 556 εκατομμύρια ευρώ στο τέλος του έτους. Η αύξηση των περιουσιακών στοιχείων οφείλεται κυρίως στην αύξηση των δανείων λιανικής και των επενδύσεων σε κρατικά και εταιρικά ομόλογα. Ως ένας από τους ηγέτες στη Νοτιοανατολική Ευρώπη όσον αφορά στα καταναλωτικά δανεια, το 2020 εξυπηρετήσαμε σχεδόν 1,2 εκατομμύρια αιτήσεις δανείων στη Βουλγαρία και τη Ρουμανία, 7,5% περισσότερες σε σύγκριση με το 2019, και εκταμιεύσαμε σχεδόν 500 χιλιάδες δάνεια.

Τα online δάνεια λιανικής συνέβαλαν σημαντικά στην ανάπτυξη αυτή, καθώς διπλασιάστηκαν το 2020 σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος.

Επίσης, επιδείξαμε πολύ υγιή αύξηση των καταθέσεων λιανικής, ξεπερνώντας σημαντικά την αγορά. Το χαρτοφυλάκιο αυξήθηκε πάνω από 21% φθάνοντας τα 376 εκατ. ευρώ

Στο τέλος του 2020, είχαμε μια ισχυρή και καλά εξασφαλισμένη θέση τόσο από την πλευρά του κεφαλαίου όσο και από την πλευρά της ρευστότητας – καθώς ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας (CAR) βρισκόταν στο 17% και ο δείκτης κάλυψης ρευστότητας (LCR) στο – 316%.

Οι δραστηριότητές μας συνδυάστηκαν με τη συνεχώς βελτιούμενη πειθαρχία όσον αφορά στη διαχείριση του κόστους (52% ο δείκτης κόστος προς εισόδημα), η οποία επέτρεψε την απόδοση του λειτουργικού χαρτοφυλακίου (ROWP) να φτάσει το 28%, την απόδοση των περιουσιακών στοιχείων (ROA) – 4% και την απόδοση ιδίων κεφαλαίων – 16%. Αυτό μας κατατάσει και πάλι μεταξύ των πιο κερδοφόρων τραπεζών στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

“Στην TBI, ξεκινήσαμε το 2020 πολύ δυνατά καθώς κοιτούσαμε πίσω μας την πιο επιτυχημένη απόδοση στην ιστορία μας. Στη συνέχεια, τον Φεβρουάριο έπρεπε να αναδιοργανωθούμε. Εφαρμόσαμε μέτρα ασφαλείας ακόμη και πριν από τις εντολές της κυβέρνησης και ξεκινήσαμε να προετοιμαζόμαστε για ένα μέλλον που τότε φαινόταν εντελώς ασαφές.

Η εστίαση στην προστασία των πελατών και των συναδέλφων μας, επιταχύνοντας παράλληλα τις ψηφιακές μας προσπάθειες, δεν ήταν εύκολη, αλλά πιστεύω ότι τα αποτελέσματα του περασμένου έτους αποτελούν μια μεγάλη απόδειξη για το πώς τα καταφέραμε. Επιπλέον, οι ισχυρές επιδόσεις μας το 1ο τρίμηνο του 2021 είναι μια ακόμη απόδειξη ότι η συνεχής επένδυσή μας στην τεχνολογία και στην επέκταση των ψηφιακών καναλιών μας ήταν η σωστή απόφαση, αναπτύσσοντας παράλληλα το διακεκριμένο “phygital μοντέλο”, λέει ο Petr Baron, CEO της TBIF (TBI Bank).

Διαβάστε περισσότερα

Δείτε όλα